Faskia-käsittely

fascia

Faskiakäsittelyt täydentävät fysioterapiaa. Faskia on sidekudosta, joka ympäröi ja menee läpi kehon jatkuvana kolmiuloitteisena verkkona. Jos faskian toiminta ei ole kunnossa, niin osa lihassupistuksen voimasta jää hyödyntämättä.

Lihakset, joissa on krooninen osittainen jännitystila, tulevat kipeiksi ja särkeviksi, koska faskiakalvot kiristävät jatkuvasti. Kyseiset lihakset muuttuvat heikoiksi ja kömpelöiksi. Liikunnassa syntyvien vammojen riski kasvaa. Ne saavat aikaan jatkuvan energian puutteen tunteen kehossa. Lisäksi ne luovat ryhtihäiriöitä sekä huonon painonjakautumisen nivelissä.

Jos pitkäaikaisissa jännitystiloissa lihas saadaan rentoutumaan ja faskia jää jännittyneeksi, voi tiukka faskia palauttaa virheasennon takaisin. On myös hyvä huomioida, että lihasrelaksanttilääkkeet vaikuttavat lihakseen mutta eivät faskiaan.

fascia 2

Faskiakäsittelyn eli lihaskalvojen manuaalisen liu’uttamisen tavoitteena on kireiden lihaskalvojen rentouttaminen ja lihasten aktivoiminen. Käsittelyyn lisätään yleensä triggerpistehoito, joka tehostaa rentouttavaa vaikutusta lihaksessa. Käsittelyllä pyritään vaikuttamaan positiivisesti muun muassa  lihastasapainoon,  asentoon ja kudosten kuormittumiseen.  Käsittely suoritetaan käsin tai erilaisia apuvälineitä käyttäen.